Free-presszionisták

Négy kortárs képzőművész, akiket összekötnek a közös gyökerek, az intézetben eltöltött gyerekkori évek, amelyeket már akkor átitatott az alkotás, a művészet szeretete. Az azonos értékeket képviselő, mégis egyéni önkifejezési módot használó alkotók művei egyfajta szintézisművészetben összekapcsolódva erősítik egymást.


A Free-presszionista Kortárs Művészcsoport tagjai (Borkó Marianna, Balogh Tibor, Káli-Horváth Kálmán és Kiss Sándor) az irányzatok kereteiből kikandikáló, értékalapú alkotói programot vallanak magukénak: „Ismerd a formákat, de törekedj az alaktalanra. Halld az ész szavát, de lendülj azon túlra. Tudj mindent, majd felejtsd is el. Tanuld a lépést, de magad útját kövesd!”

Borkó Marianna, a csoport egyetlen női és nem roma alkotója. Mindez művészetét is finom érzékenységgel gazdagítja. Korábbi művészcsoportját, a Tiszadobiak Alkotókörét maga mögött hagyva alapító tagja a Free-presszionista Kortárs Művészcsoportnak, mellyel számos hazai és külföldi tárlaton mutatkozott be.

BORKÓ MARIANNA

Káli-Horváth Kálmán a reneszánsz polihisztorokat idézi sokoldalú művészeti tehetségével. Kitűnő versmondó, kommunikátor, és az irodalom területén is egyre ismertebb kortárs művész. A Free-presszionista Kortárs Művészcsoport megálmodója, névadója. 1998-tól két évig Dániában alkotott, tanult és oktatott.

KÁLI-HORVÁTH KÁLMÁN

Balogh Tibor festőművész a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafikus szakán végzett, majd a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központban dolgozott. Alkotásait több tucat csoportos és egyéni tárlaton állították ki, köztük a Műcsarnokban (2004), a berlini Collegium Hungaricumban (2004), a Velencei Biennálén (2007).

BALOGH TIBOR

Kiss Sándor a művészcsoport két meghatározó személyiségével, Balogh Tiborral és Káli-Horváth Kálmánnal együtt nevelkedett és alkotott gyermekkora óta. Egy ikonfestő mester mellett jegyezte el magát a szakrális művészettel, de a fotórealizmus törekvéseit is magáénak vallva alkot színes műfajgazdagságban.

KISS SÁNDOR

Tovább az alkotásainkhoz
ALKOTÓMŰHELY

Megnyitott a Free-presszionisták alkotóműhelye! A kortárs művészcsoportnak a Budapesti Református Cigány Szakkollégium Inkubátorháza ad otthont. A műhely vezetője Balogh Tibor képzőművész.

KIÁLLÍTÁSOK

A Free-presszionista Kortárs Művészcsoport külföldön és hazánkban is egyaránt szervezett kiállításokat. Külföldön Dánia, Anglia, Belgium és Németország szerepelnek eddig a palettán.

Magyarországon pedig a Pesti Vigadó, a Művészetek Palotája, a Nyíregyházi Főiskola és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem adtak eddig otthont kiállításaiknak. A Free-presszionisták alkotói világát izgalmas tartalombeli és formai gazdagság jellemzi, mellyel szembesülve a Magyar Művészeti Akadémiai elnöke úgy nyilatkozott, „A Free-presszionisták alkotásait látva leesett az állam!”.

Bővebben

TEHETSÉGGONDOZÁS

A Free-presszionista Kortárs Művészcsoport az Emberi Erőforrások Minisztériuma segítségével és önerőből számos alkalommal támogatott hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő iskolákat, tanodákat.

Mindezt azzal a misszióval, hogy élménypedagógiai és kreatív művészeti foglalkozások keretében inspirálják a gyerekeket és fiatalokat arra, hogy ne adják fel álmaikat, hanem tegyenek azok megvalósulásáért. Ki tudja, talán egyszer az Ön közelében is felbukkannak, hiszen azt vallják, hogy minden gyermek a jövő ígérete!

Bővebben

KULTÚRÁLIS TARTALOMGYÁRTÁS

A Free-presszionista Kortárs Művészcsoport keresi a lehetőséget, hogy a műalkotások létrehozásán túl más módokon is hozzájáruljon közös kulturális értékeink gazdagításához.

Ennek első lépése volt az a képzőművészeti album. Ez a különleges album egyszerre rajzolja meg a művészcsoport négy alkotójának regényes, párhuzamosan egymás mellett futó irodalmi hangvételű szakmai életútját és nyit lehetőséget angol nyelven is elérhetővé téve, hogy az általuk képviselt értékek nemzetközi szintéren is prezentálhatóak legyenek.

Bővebben

PARTNEREINK
TÁMOGATÓINK